Doe mee aan het NK Tegelwippen!

Meld je aan voor de tegeltaxi

Houten doet mee!

Houten doet dit jaar voor de tweede keer mee aan deze wedstrijd. Inwoners en de gemeentelijke organisatie trekken hierin samen op! Houten doet mee bij de middelgrote gemeentes. De wedstrijd is eenvoudig. De gemeente die de meeste tegels wipt wint. De top drie moet Houten kunnen halen. De gemeente maakt de openbare ruimte groener. Door tegels in de tuin te vervangen door groen werken inwoners mee. Tegelstand - NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl)houdt het aantal gewipte tegels bij.

Hoe werkt het?

 • Maak een foto van de tegels die u eruit gaat halen;
 • Haal de tegels eruit en zet er beplanting in;
 • Maak een foto van de nieuwe situatie;
 • Ga naar NK tegelwippen Tegelstand - NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl) en meldt het aantal gewipte tegels aan;
 • Lever de tegels gratis in bij de Milieustraat.

Welke acties zijn er in 2023?

 • Aftrap op 25 maart met gratis boompjes

Houtense BIJzaken en de gemeente geven 25 maart op het Rond het startschot voor tegelwippen in Houten. Tussen 10 en 14 uur deelt Houtense BIJzaken uur op het Rond gratis bomen uit. U mag vijf boompjes meenemen. De boompjes zijn nog klein. U kunt ze prima op de fiets meenemen. Er zijn verschillende soorten. Wees er snel bij, want op is op. Het is leuk als u een foto meeneemt van de plek waar u de boompjes gaat poten. Heeft u voor de aftrap tegels gewipt? Neem daar dan een foto van mee. Het moeten wel tegels in uw eigen tuin zijn. Tegels uit de openbare ruimte moet u laten zitten. Meldt het aantal gewipte tegels op Meedoen - NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl) . Wilt u tegels die u hebt gewipt kwijt? Bij het busstation op de Molenzoom staat een Big Bag. Daar kunt u de tegels kwijt.

 • Tegeltaxi rijdt 4 keer

De taxi haalt tuintegels thuis bij u op. Voor de tegels moet wel groen in de plaats zijn gekomen. U moet de tegels ook hebben doorgegeven op de website van het NK Tegelwippen. De tegeltaxi rijdt dit jaar op 19 april, 31 mei, 6 september en 11 oktober.  

De Houtense tegeltaxi

Aanmelden tegeltaxi

U kunt zich aanmelden voor de tegeltaxi door een mail te sturen naar duurzaam@houten.nl. U voegt daarbij de benodigde informatie zoals vermeld onder spelregels. De tegeltaxi rijdt op maximaal 8 adressen langs. Zorg dus dat u op tijd bent met aanmelden.

Spelregels

U kunt de tegeltaxi voor u laten rijden. Zorgt u er dan wel voor dat u zich aan de volgende spelregels houdt en de volgende informatie aanlevert? :

 • u stuurt uw adres en telefoonnummer
 • u geeft aan hoeveel m2 tegels u heeft gewipt, let op het is verplicht minimaal 6 m2 stenen aan te leveren;
 • u stuurt een (simpele) schets van uw tuinplannen of een voor- en nafoto;
 • u stuurt een bewijs van deelname aan het NK Tegelwippen heeft. Meld uw tegels hiervoor aan via: https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/. De bevestigingsmail van het NK Tegelwippen of een foto van de bevestiging is voldoende;
 • u levert alleen stenen en klinkers aan dus geen grind, zand, grond, planten of ander afval.
 • Winactie: tegelwipper van de maand

In de maand april, mei, juni, september en oktober wordt een tegelwipper van de maand geselecteerd. Dit is iemand die op een ludieke manier tegels gewipt heeft. Óf iemand die er heel veel gewipt heeft. De tegelwipper van de maand wint een tuinbon van 50 euro. Wilt u hier kans op maken of wilt u iemand nomineren? Stuur dan een bericht naar duurzaam@houten.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer, hoeveel tegels u heeft gewipt én eventueel op welke ludieke manier.

 • Gratis oude tuintegels laten ophalen - het hele jaar door

Als uw tuin in de nieuwe situatie voor minder dan de helft verhard is, kunt u de oude tuintegels gratis op laten halen. U ontvangt dan een aantal big-bags waarin u de stenen kunt aanleveren. De gemeente haalt de big-bags met stenen gratis op. Meer informatie hierover leest u hierover op

Actie “Gratis oude tuintegels laten ophalen” (houten.nl)

 • Gratis tegels inleveren bij de Milieustraat

Tijdens openingstijden kunt u de gewipte tegels gratis inleveren bij de Milieustraat aan De Brug 9 in Houten.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met hitte en wateroverlast. Door al het steen om ons heen geeft dat problemen.

Op een hete dag worden stenen steeds warmer. Het kan daardoor tussen de huizen heel heet worden. Die hitte is niet fijn. Oudere mensen en zwakkere jongeren kunnen er zelf problemen met hun gezondheid door krijgen.

Steen laat geen water door. Overal waar steen ligt moet het water door het riool weglopen. Bij harde regen kan het riool dat niet altijd meer aan. Kelders kunnen vollopen of het water uit de WC borrelen.

Minder steen en meer groen zorgt voor minder hitte en betere afvoer van regenwater. Onderzoek laat ook zien dat groen gelukkiger maakt.

2