Gratis vergunning voor warmtepompen en energieneutraal maken van de woning

Wilt u een warmtepomp installeren? Wilt u verbouwen om uw huis energieneutraal te maken? Vaak heeft u dan een vergunning van de gemeente nodig. Vroeger moest u de kosten voor de vergunning eerst zelf betalen. De kosten kon u dan later terugvragen. Vanaf nu stuurt de gemeente voor deze vergunningen geen rekening meer.

Warmtepomp

Voor een warmtepomp in de voortuin of op een plat dak heeft u in de meeste gevallen een vergunning nodig. Dat geldt ook voor een geluiddempend scherm bij een warmtepomp. De vergunning voor een warmtepomp en scherm tot 2 meter hoogte is vanaf 1 januari 2023 gratis. Voor een warmtepomp in de achtertuin is geen vergunning nodig. Wel moet u zich in alle gevallen aan de bouwregels houden.

Energieneutrale woning

Zeer goede isolatie is nodig om een huis energieneutraal te maken. Soms is een extra muur of een dikker dak nodig. Dat zijn grote verbouwingen. Daar moet de gemeente een vergunning voor afgeven. Die vergunning voor de isolatiemaatregelen is nu ook gratis. De reden van de verbouwing moet het energieneutraal maken van het huis zijn. Als met de verbouwing het huis ook groter wordt, is de vergunning niet gratis.

Meer weten

Wilt u weten of de vergunning van uw plan gratis is? Stuur dan een email naar duurzaam@houten.nl.