Houten speelt mee in het NK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober 2023 is het NK Tegelwippen. Dat is dé wedstrijd waarin heel Nederland steen vervangt door groen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan. Iedereen kan meedoen door in voor-, achter-, of geveltuin tegels te verwijderen. De gemeente die de meeste tegels wipt, is de winnaar. Doe mee en help Houten aan een plek in de top drie!

Houten doet mee!

Houten doet dit jaar voor de tweede keer mee aan deze wedstrijd. Inwoners en de gemeentelijke organisatie trekken hierin samen op. Houten doet mee bij de middelgrote gemeentes. De wedstrijd is eenvoudig. De gemeente die de meeste tegels wipt wint. De top drie moet Houten kunnen halen. De gemeente maakt de openbare ruimte groener. Door tegels in de tuin te vervangen door groen werken inwoners mee. Op https://nk-tegelwippen.nl/meedoen wordt het aantal gewipte tegels bijgehouden.

Aftrap op 25 maart met gratis boompjes

 

Houtense BIJzaken en de gemeente geven 25 maart op het Rond het startschot voor tegelwippen in Houten. Tussen 10.00 en 14.00 uur deelt Houtense BIJzaken op het Rond gratis bomen uit. U mag vijf boompjes meenemen. De boompjes zijn nog klein. U kunt ze prima op de fiets meenemen. Er zijn verschillende soorten. Wees er snel bij, want op is op. Het is leuk als u een foto meeneemt van de plek waar u de boompjes gaat poten.

Heeft u voor de aftrap tegels gewipt? Neem daar dan een foto van mee. Het moeten wel tegels in uw eigen tuin zijn. Tegels uit de openbare ruimte moet u laten zitten. Meld het aantal gewipte tegels op https://nk-tegelwippen.nl/meedoen. Wilt u tegels die u heeft gewipt kwijt? Bij het busstation op de Molenzoom staat een Big Bag. Daar kunt u de tegels kwijt.

Tegeltaxi en bloembollenactie

Nieuw dit jaar is de inzet van de tegeltaxi. De taxi haalt tuintegels thuis bij u op. Voor de tegels moet wel groen in de plaats zijn gekomen. U moet de tegels ook hebben doorgegeven op de website van NK Tegelwippen. De taxi rijdt dit jaar vier keer. De dagen waarop de taxi rijdt komen in Houtens Nieuws te staan.

Ook nieuw is de bloembollenactie. In het najaar kunt u uitstekend uw tuin vergroenen. Plant u dan bloembollen, dan heeft u een prachtige tuin in het voorjaar. Hierover komt later meer informatie.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met hitte en wateroverlast. Door al het steen om ons heen geeft dat problemen. Op een hete dag worden stenen steeds warmer. Het kan daardoor tussen de huizen heel heet worden. Die hitte is niet fijn. Oudere mensen en zwakkere jongeren kunnen er zelf problemen met hun gezondheid door krijgen.

Steen laat geen water door. Overal waar steen ligt moet het water door het riool weglopen. Bij harde regen kan het riool dat niet altijd meer aan. Kelders kunnen vollopen of het water komt uit de wc borrelen.

Minder steen en meer groen zorgt voor minder hitte en betere afvoer van regenwater. Onderzoek laat ook zien dat groen gelukkiger maakt.

2