Circulaire Economie: Fagerhult

Deze week (6 t/m 11 februari) is het de Week van de Circulaire Economie! In een circulaire economie gaan we slimmer met onze grondstoffen om en wordt afval voorkomen. Ben je benieuwd hoe je dat precies doet? Een aantal Houtense ondernemers is op verschillende manieren met circulariteit bezig. Zij delen deze week hun ervaringen en tips om afval te verminderen en slimmer om te gaan met de spullen die we al hebben. Vandaag het verhaal van Fagerhult
Circulaire verlichting van Fagerhult
Bij Fagerhult zit duurzaamheid in het DNA. De LED-verlichting die hier geproduceerd wordt is zo ontwikkeld dat het een lange levensduur heeft (> 100.000 uur, wat neerkomt op 40 jaar in een kantoorpand). Daarnaast is circulariteit in het productontwerp meegenomen. Zo kunnen onderdelen makkelijk vervangen worden en hoeft de lamp bij defect niet direct weggegooid te worden.
De materiaalkeuze maakt ook een groot verschil. Basismaterialen als staal en aluminium zijn veel toegepast. Beiden goed te recyclen, maar dit kost wel een grote hoeveelheid energie om deze om te smelten. Daarom wordt er gekeken naar nieuwe basismaterialen als “solid board” (een doorontwikkeling van karton), kunststof uit hernieuwbare materialen ipv fossiele olie en hout.
Toch komt het moment dat het verlichtingsarmatuur niet meer in staat is om zijn werk te doen. Pas dan komt recycling in beeld. Gespecialiseerde bedrijven demonteren de verlichtingsarmaturen en zorgen voor een verantwoorde afvoer.
Naast goede lichttechniek en de juiste basismaterialen is de productiewijze van belang. De Fagerhult fabriek in het Zweedse plaatsje Fagerhult draait voor 100% op hernieuwbare energie.
Fagerhult's tips voor circulaire ondernemen
Wil je zelf ook circulair ondernemen of circulaire producten maken, dan zijn hier een aantal tips om mee te beginnen:
· Praat met ondernemers uit je omgeving over hoe zij circulariteit aanpakken.
· Zorg voor inzicht in je eigen verbruik door bijvoorbeeld een CO2-calculator te gebruiken.
· Nadenken over je eigen verbruik van brandstof, licht en gas
· Moet je die klant in Noord Oost Groningen wel bezoeken of werkt een digitaal overleg via Teams ook?
· Mocht je producent zijn: denk na over de producten die je maakt. Heeft het product een lange levensduur, kunnen kritieke onderdelen vervangen worden, bestaan de basis materialen waar mogelijk uit hernieuwbaar materiaal.
Thuis aan de slag met hergebruik
Niet alleen ondernemers, maar ook huishoudens kunnen mee helpen aan een circulaire economie. Hier een aantal tips van Fagerhult:
· Wees kritisch op wat je in huis haalt: Koop je een nieuwe boormachine of heeft je buurman er toevallig nog één liggen die je even mag gebruiken? Wist je dat een boormachine over zijn hele levensduur van vele jaren slechts een paar uur draait en wat is er tegen om met een aantal mensen in de buurt samen een ladder te kopen?
· Maar het begint met bewust worden…. Kijk kritisch naar je eigen handelen. Praat erover met mensen. Je zult zien dat meer mensen hiermee worstelen maar ook dat mensen tips hebben.