Circulaire Economie: TSN Groen

Deze week (6 t/m 11 februari) is het de Week van de Circulaire Economie! In een circulaire economie gaan we slimmer met onze grondstoffen om en wordt afval voorkomen. Ben je benieuwd hoe je dat precies doet? Een aantal Houtense ondernemers is op verschillende manieren met circulariteit bezig. Zij delen deze week hun ervaringen en tips om afval te verminderen en slimmer om te gaan met de spullen die we al hebben. Vandaag het verhaal van TSN Groen.

Opknappen van retourgoederen
Geretourneerde artikelen komen nu nog vaak bij het afval terecht. Dat is zonde, want veel producten zijn nog goed te gebruiken. TSN Groen heeft een oplossing voor het onnodige vernietigen van meubels. Retourgoederen van klanten worden opgehaald en opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarna worden de meubels verkocht via de RefurbOutlet.

Retourgoederen die niet meer op te knappen zijn worden uit elkaar gehaald en de onderdelen apart verzameld. Zo kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden.

Hergebruik van pallets
Niet alleen meubels, maar ook oude en kapotte pallets worden niet weggegooid bij TSN Groen. Er worden bijvoorbeeld insectenhotels van gemaakt. Op deze manier worden er minder afvalstromen gecreƫerd.

Inventarisatie van goederenstromen
Ondernemers die willen beginnen met circulaire ondernemen is het aan te raden te beginnen met een inventarisatie van alle in- en uitgaande goederen. Aan de hand van deze informatie kan er voor iedere flow bekeken worden wat anders en beter kan.

Voorkom afval thuis
Volgens Andries Vlot, directeur van TSN Groen, is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het zijn tip om te stoppen met het kopen van in plastic verpakte goederen. Ook kun je je eigen GFT-afval makkelijk composteren door een wormenbak. Kijk hiereens hoe je zelf een wormenhotel kan maken