Circulaire Economie: Vides en De Wit Architecten

Deze week (6 t/m 11 februari) is het de Week van de Circulaire Economie! In een circulaire economie gaan we slimmer met onze grondstoffen om en wordt afval voorkomen. Ben je benieuwd hoe je dat precies doet? Een aantal Houtense ondernemers is op verschillende manieren met circulariteit bezig. Zij delen deze week hun ervaringen en tips om afval te verminderen en slimmer om te gaan met de spullen die we al hebben. Vandaag het verhaal van Vides en De Wit Architecten.
Grondstoffen besparen in de bouw
Deze twee bedrijven onder één dak houden zich bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van circulaire bouwconcepten. De grootste stappen worden gemaakt met het voorkomen van het gebruik van fossiele grondstoffen en materialen en vervolgens het verminderen ervan. Het is dus een kwestie van goed nadenken van wat heb je écht nodig om je bedrijf professioneel te kunnen voeren, of het biobased kan (afgelopen vakantie hebben Luc en Wout bijvoorbeeld hun eigen houten demonstratie kast in elkaar getimmerd). Ook is het goed om te bedenken dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Loop maar eens een kringloopwinkel binnen voor een nieuw inrichtingselement voor je kantoor!
Project BouwBoeren
Momenteel ligt de volledige focus van de ondernemers op het project BouwBoeren. Lokale boeren gaan gewassen telen voor de bouw en logistiek. Deze gewassen zijn jaarlijks hergroeibaar, nemen waanzinnig veel CO2 op, herstellen bodem, landschap en biodiversiteit en kunnen -na opwerking- voor heel veel toepassingen ingezet worden. BioBased producten zijn wat ons betreft echt de toekomst en vormen de sleutel tot het komen van een circulaire economie!
Circulaire ondernemen
Hoe zijn de beide heren begonnen met circulaire ondernemen? Luc vertelt: “Vanuit een sterke intrinsieke motivatie die is ontstaan bij het eerste duurzame herontwikkelingsproject dat wij ondernamen in Schalkwijk in 2012. Na veel onderzoek kwamen we tot de conclusie dat we letterlijk door onze wijze van consumeren onze aarde aan het opeten zijn. Zelf daarin impact kunnen maken, hoe klein soms ook, geeft een voldaan gevoel.”
Hun tip om circulair te ondernemen: “Het is goed om gewoon te gaan doen, te experimenteren, te ondervinden. Kijken wat jou als ondernemer goed past. Niet alleen creëer je er een betere wereld mee, je inspireert ook anderen om zelf impact te gaan maken.”
Thuis duurzamer (ver)bouwen
Thuis is het ook mogelijk om hergebruik in je bouwprojecten toe te passen. Voordat je bijvoorbeeld met een stukje gemakzucht in je auto stapt richting de bouwmarkt; duik eerst eens je schuur of berging in. Daar staan vaak goeie materialen te wachten op een tweede leven.