Week zonder vlees en zuivel

Week zonder vlees en zuivel

Wist jij dat een dagje minder vlees en zuivel eigenlijk best makkelijk is? En dat dit het lekkerste en makkelijkste is wat je kunt doen voor het klimaat? Door een week vlees en zuivel te laten staan, bespaar je wel zo’n 193 liter water en 80 kilometer aan autorijden. Ook de kleine stappen helpen, zo kun je de melk in je koffie vervangen door een plantaardige variant of lunchen met een vegawrap in plaats van een boterham met vleeswaren.

Vlees en zuivel hebben een grote impact op het klimaat. De vlees- en zuivelindustrie zorgt namelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan. Deze gassen komen onder andere vrij door de veedieren en de mest die zij produceren. Ook hebben ze veel land, voer en water nodig.

In plaats van het land en water te gebruiken om voer voor vee te produceren, kunnen we dit ook direct gebruiken voor plantaardig voedsel voor mensen. Dat scheelt veel land- en waterverbruik en heeft daarmee een minder grote invloed op de planeet.

Om jou te laten zien dat wat vaker plantaardig eten heel veelzijdig, lekker en verrassend is, dagen we je graag uit een week vlees en zuivel te laten staan. Natuurlijk helpen we je daarbij met de lekkerste recepten en producten, informatie over plantaardige eiwitbronnen en onze favoriete kijk- en leestips. Ga jij 6 t/m 12 maart samen met Nederland de uitdaging aan? Kijk voor meer informatie op Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel - 6 t/m 12 maart 2023.