Wasbare luiers

Het begin van nieuw leven brengt vaak een verborgen berg afval met zich mee. Het is verbazingwekkend om te realiseren dat een kind gemiddeld zo'n 5.500 wegwerpluiers verbruikt vanaf de geboorte tot het moment van zindelijkheid. Het productieproces van deze luiers vergt grote hoeveelheden water, energie en grondstoffen, en draagt bij aan een aanzienlijke hoeveelheid afval.

Maar er is een alternatief: wasbare luiers. Misschien denk je bij wasbare luiers nog aan gedoe met vieze doeken en ingewikkelde vouwmethoden, maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er prachtige wasbare broekjes met inlegvelletjes. Dit alternatief is niet alleen schoon en gemakkelijk, maar ook veel duurzamer. Bovendien bespaar je aanzienlijk op kosten. Het gebruik van wasbare luiers is goed voor je portommenee, je eigen kind, en voor toekomstige generaties.

Alle voordelen van wasbare luiers op een rijtje

Met een luiergebruik van 5.500 luiers per kind is de bijdrage aan de afvalberg enorm. Het gebruik van wasbare luiers scheelt daarom enorm veel afval.

Wasbare luiers zijn in aanschaf niet goedkoop. Waar je bij wegwerpluiers maandelijks kosten maakt, doe je dat nu slechts één keer. Maar deze investering verdien je snel terug. Per luierperiode scheelt het al snel 500 tot 700 euro. En daar zijn de waskosten in meegenomen. Omdat de luiers van hoge kwaliteit zijn, kunnen deze worden hergebruikt bij een 2e of 3e kind.

Daarnaast worden er ook tweedehands wasbare luiers aangeboden, deze zijn vanzelfsprekend lager geprijsd. 

Zelfs na het wassen van herbruikbare luiers blijft het waterverbruik lager en is de CO2-uitstoot verminderd. Bron: MilieuCentraal

In de praktijk zijn deze kinderen na 2 tot 2,5 jaar zindelijk. Dat is al snel een jaar eerder dan bij het gebruiken van wegwerpluiers. Reden hiervoor is dat de kindjes beter voelen wat ze doen in een wasbare luier. Eerder zindelijk is fijn voor je kindje maar ook voor jou! Want zo bespaar je kosten en heeft minder afval een positieve impact op het terugdringen van CO2-uitstoot en het watergebruik.

Met een biologisch afbreekbaar inlegvel, wordt de ontlasting opgevangen. De wasbare luier kan makkelijk in een afgesloten luieremmer worden gedaan en met een wasnetje in de wasmachine worden gereinigd.

Wegwerpluiers hebben bestanddelen die super absorberend werken. Deze zogenaamde SAP-korrels verspreiden soms een vreemde chemische geur wanneer de luier nat wordt. Deze nare luchtjes voorkom je bij het gebruik van een wasbare luier.

Afhankelijk van het type, kan een wasbare luier groter zijn dan een wegwerpluier. Dit zet de beentjes in een bredere stand en dat is positief voor de ontwikkeling van de heupjes.

Met eenmaal wasbare luiers in huis, behoort op het laatste moment naar de winkel rennen voor luiers tot het verleden. En op reis scheelt zo’n pak luiers ook behoorlijk wat ruimte!

Gratis advies nodig over het gebruik van wasbare luiers? Dat kan!

Stuur een mailtje naar duurzaam@houten.nl, dan verbinden wij je met een Houtense wasbare luier consulent.