Tips voor het verminderen van afval

Hieronder geven we je een aantal makkelijke tips voor minder afval:

1. Met de app Verspillingsvrijecoach kun je voorkomen dat je, zonder dat het nodig is, eten weggooit.
2. Kijk, ruik, proef bij producten met een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Deze datum staat op eten dat niet snel bederft. De kwaliteit van het product kan achteruitgaan na deze datum, maar meestal smaakt het nog goed. Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Zo ja, dan kun je het product veilig opeten.
3. Gebruik je eten op tijd of vries het in. De Te Gebruiken Tot-datum (TGT) staat op zeer bederfelijk eten. Het is dus de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik het product vóór of op de datum of vries het in. Door het invriezen kun je de TGT-datum met wel drie maanden verlengen.
4. Controleer wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt. Verder kun je een boodschappenlijstje maken waarop je de hoeveelheden die je nodig hebt opschrijft. Zo kun je in de winkel beter inschatten hoeveel je van een product moet kopen.
5. Bewaar eten op de juiste plaats. Kijk bijvoorbeeld welke fruitsoorten en groentes je in de koelkast mag bewaren. Bij het Voedingscentrum kun je hiervoor een gratis koelkaststicker bestellen. Je betaalt alleen de verzendkosten.
6. Bewaar restjes zo dat je ze goed ziet in de koelkast. Houd hiermee elke week een kliekjes dag! Inspiratie nodig voor wat je met je restjes kan doen? Download het gratis receptenboekje op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.
7. Heb je een maaltijd over? Deel het met iemand anders. Scheelt weer een maaltijd weggooien en je maakt er iemand erg blij mee. In sommige steden kun je je maaltijd ergens afleveren, zodat onbekenden ook kunnen genieten van jouw kookkunsten. Verder bestaan er ook genoeg online foodsharinggroepen waar je je eten kunt aanbieden.
8. Voorkom voedselverspilling door eten dat anders weggegooid wordt te kopen via apps als Too Good To Go.

 

 

1. Koop tweedehands. Dit kan op websites zoals Marktplaats, op Facebook via de Weggeefhoek en Ruilhoek Houten of de Weggeefhoek Houten. Ook kun je spullen inleveren bij de kringloopwinkel Noppes
2. Iets kapot? Ga naar het RepairCafé.
3. Heb je een kapotte koelkast, vriezer of wasdroger? In veel gevallen kun je die wel beter vervangen door een nieuwer en zuiniger model. Daarmee bespaar je energie en dus geld.
4. Spullen over? Verkoop, ruil of geef gratis weg.
5. Ook bouwmaterialen zijn vaak tweedehands te koop. Kijk eens op de marktplaats van Insert voor tweedehands bouwmateriaal. Sloop je zelf iets, doe dit dan voorzichtig. Wie weet kan een ander jouw bouwmaterialen weer gebruiken.
6.  Zet een deel- of ruilsysteem op waar buren spullen met elkaar delen. Veel gezinnen hebben bijvoorbeeld hun eigen gereedschap, maar het grootste deel van de tijd gebruiken we het niet. Het is eigenlijk verspilling van grondstoffen dat het gereedschap zoveel stil staat. Een oplossing is om zulke producten te delen met buren. Zo hoeven we minder te kopen en worden producten slimmer gebruikt.

1. Koop kleding van goede kwaliteit en vooral van natuurlijke materialen, zoals eco-katoen, bamboe of hennep. Deze kleding is makkelijk opnieuw te gebruiken en je doet er vaak langer mee.
2. Koop kleding tweedehands. Bijvoorbeeld bij kringloopwinkel Noppes, De Ecokring Houten of PetitJoli. Ook online zijn er veel leuke platforms voor tweedehands kleding te vinden, zoals bijvoorbeeld Vinted.
3. Houd een kledingruil met familie, vrienden en buren. Er bestaan al een aantal initiatieven in Houten waar inwoners kleding met elkaar ruilen. Wil je wel meedoen, maar zit jouw wijk er niet bij dan kun je je eigen ketting kledingruil beginnen.
4. Neem wasbare luiers. Dat scheelt honderdvijftig wegwerpluiers per maand en zo ook veel geld. Kijk eens op de website van de branchevereniging voor alle plekken in Nederland waar je wasbare luiers kunt bekijken en aanschaffen.

1. Neem een boodschappentas mee naar de supermarkt en een netje voor brood, groente en fruit. Daarmee bespaar je een paar dubbeltjes voor een plastic zak en het scheelt afval. Pak ook geen papieren tassen aan. Die kun je vaak maar één keer gebruiken en veel van die tassen hebben een laagje plastic waardoor je ze niet bij het oud papier mag doen.
2. Vul je eigen waterflesje als je weggaat en stop je eten in bakjes. Zo bespaar je veel plastic.
3. Kies voor oplaadbare batterijen. Dat is beter voor het milieu en je bent op de lange termijn goedkoper uit.
4. Haal gratis een NEE/NEE-sticker of een NEE/JA-sticker bij het gemeentehuis. Dat scheelt stapels reclamedrukwerk en als je een NEE/NEE-sticker hebt ook kranten.

Wil je meer weten of hergebruik in de regio Utrecht kijk dan eens op:
- Servicepunt circulair 
- Provincie Utrecht
- Cirkel Regio Utrecht
- Afval van Utrecht
- Houten Inwoners Platform