Minder voedselverspilling

Wat is de impact van onze voedselverspilling?

Wanneer voedsel wordt weggegooid nadat het te lang heeft gelegen of overblijft, gaat alle energie en grondstoffen verloren die zijn gebruikt bij het telen, transporteren, koelen, en verpakken ervan. Veel van deze energie is afkomstig van fossiele brandstoffen. De gangbare voedselproductie draagt dan ook bij aan problemen zoals klimaatverandering, verslechtering van de bodemkwaliteit, afname van biodiversiteit, en watervervuiling.

Met het weggooien van 33 kilo voedsel verspillen we 9 procent van al het voedsel dat we kopen. De verspilling in huishoudens is verantwoordelijk voor ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen door de gemiddelde consument.

Voor meer informatie omtrent voedselverspilling, zie onderstaande vragen die worden beantwoord door het Voedingscentrum:

  1. Gebruik de app VerspillingsvrijecoachZo kun je voorkomen dat je, zonder dat het nodig is, eten weggooit.
  2. Kijk, ruik, proef bij producten met een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Deze datum staat op eten dat niet snel bederft. De kwaliteit van het product kan achteruitgaan na deze datum, maar meestal smaakt het nog goed. Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Zo ja, dan kun je het product veilig opeten.
  3. Gebruik je eten op tijd of vries het in. De Te Gebruiken Tot-datum (TGT) staat op zeer bederfelijk eten. Het is dus de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik het product vóór of op de datum of vries het in. Door het invriezen kun je de TGT-datum met wel drie maanden verlengen.
  4. Controleer wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt. Verder kun je een boodschappenlijstje maken waarop je de hoeveelheden die je nodig hebt opschrijft. Zo kun je in de winkel beter inschatten hoeveel je van een product moet kopen.
  5. Bewaar eten op de juiste plaats. Kijk bijvoorbeeld welke fruitsoorten en groentes je in de koelkast mag bewaren. Bij het Voedingscentrum kun je hiervoor een gratis koelkaststicker bestellen. Je betaalt alleen de verzendkosten.
  6. Bewaar restjes zo dat je ze goed ziet in de koelkast. Houd hiermee elke week een kliekjes dag! Inspiratie nodig voor wat je met je restjes kan doen? Download het gratis receptenboekje op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.
  7. Heb je een maaltijd over? Deel het met iemand anders. Scheelt weer een maaltijd weggooien en je maakt er iemand erg blij mee. In sommige steden kun je je maaltijd ergens afleveren, zodat onbekenden ook kunnen genieten van jouw kookkunsten. Verder bestaan er ook genoeg online foodsharinggroepen waar je je eten kunt aanbieden.
  8. Voorkom voedselverspilling door eten dat anders weggegooid wordt te kopen via apps als Too Good To Go.