Stap voor stap je huis energiezuiniger

We gaan in de toekomst allemaal aardgasvrij wonen. Dat betekent dat je je huis moet aanpassen. Maar dat hoeft niet direct. Wel is het slim om als je toch verbouwt, ook gelijk energiemaatregelen te nemen.  En zelfs als je dat niet van plan bent, kun je al van alles doen om minder gas te gebruiken en dus flink geld te besparen.

Je kunt de volgende stappen nemen:

 1. Stel je cv-ketel goed af. Vaak staan ketels op de meest onzuinige stand. Laat je radiatoren ‘waterzijdig inregelen’. Dan stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte zo goed mogelijk te verwarmen. Het loont ook de moeite om de radiatoren regelmatig te ontluchten.
 2. Verbeter je isolatie. Dak, muren, vloer, ramen. Vooral aan huizen die voor 1992 zijn gebouwd, kun je nog van alles doen. Dat bespaart je veel gas.
 3. Controleer je ventilatie. Werkt je ventilatie niet goed, dan kost dat veel energie en het is slecht voor je gezondheid. Huizen die voor 1980 zijn gebouwd hebben vaak alleen natuurlijke ventilatie. Denk aan ramen en roosters.
 4. Ga elektrisch koken op een inductiekookplaat. De stroom die je daarvoor extra nodig hebt, kun je weer opwekken met zonnepanelen op je dak.
 5. Is je cv-ketel op? Kijk dan of je kunt overgaan op een andere manier van verwarmen, zoals​​​​​;

Een pomp waarbij je warmte gebruikt uit de lucht of de grond om je huis te verwarmen. Als je hiervoor kiest, moet je wel een goede isolatie hebben. En bovendien: radiatoren die een lage temperatuur kunnen hebben. Het is ook niet mogelijk om in elk huis zo’n pomp neer te zetten.

Dat noemen we een ‘hybride warmtepomp’. Op koude dagen helpt de cv-ketel mee het huis te verwarmen.

Een zonneboiler gebruikt zonnestraling om water te verwarmen.

Ben je er nog niet uit wat je precies wilt of is nog onbekend wat jouw wijk gaat doen, dan kun je ook voor zo’n tussenoplossing kiezen.

Wat kan ik doen in mijn huis?

Meer weten over isolatiemaatregelen die mogelijk zijn en over andere manieren om te verwarmen? Kijk op:

 • Jouwhuisslimmer – website van Houten en de veertien andere Utrechtse gemeentes
 • Energierijkhouten – website van Houtenaren die je advies geven over het aanpassen van je huis
 • De Hoeven Energie – website van inwoners van De Hoeven die hun wijk energiezuiniger en zoveel mogelijk ook energieneutraal willen helpen maken
 • Mileucentraal – website van een landelijke, onafhankelijke organisatie, die voor een groot deel werkt met subsidie van de overheid
 • Energie besparen doe je nu – website van de Rijksoverheid. Doel van de site is: meer woningen energiezuinig en duurzaam maken 

Zelf rondkijken in een energiezuinig of zelfs energieneutraal huis?

 • De bewoners van ecowijk Mandora in Houten houden regelmatig rondleidingen. Je kunt je hiervoor opgeven via de site van Mandora.
 • Op de Nationale Duurzame Huizenroute staan diverse huizen in Houten waar je op bezoek mag.