
Daar staat een model waarin je ziet hoe je je tuin groener kunt maken. Of doe online ideeën op bij klimaatklaar.
Hierin werken gemeentes samen met bewoners en bedrijven om steden groener te maken. Ook Houten doet mee aan Operatie Steenbreek:
- Willen jij en je buren minder stenen en meer groen op de plek waar jullie wonen? Dat hoort de gemeente graag. Als genoeg buurtgenoten willen meewerken en het mogelijk is, haalt de gemeente stenen weg en legt extra groen aan.
- Je kunt de gemeente ook bijvoorbeeld vragen een geveltuintje bij je voordeur aan te leggen dat je zelf inplant en onderhoudt. Meer informatie over geveltuintjes? Of heb je een idee om stenen weg te halen in de openbare ruimte? Mail de gemeente.
- Ga jij je eigen tuin groener maken? Als jij een fiks aantal stenen uit je tuin haalt om daar plantjes neer te zetten of bijvoorbeeld een vijver aan te leggen, haalt de gemeente die stenen gratis op. Je tuin moet dan wel voor de helft of meer groen worden. Meer informatie? Mail de gemeente.
Worden jullie blij van een bloemenweitje voor je deur? Of mag dat plantsoentje bij jullie in de wijk wel wat minder saai? Neem als buren een stukje gemeentegroen onder je hoede. Door er bijvoorbeeld samen bloemen en struiken te planten en er regelmatig te schoffelen, te snoeien en zwerfafval te ruimen. Jullie kunnen ook zorg dragen voor een afvalbak, een bloembak, (picknick)bank of speeltoestel. Vertel de gemeente wat jullie willen, dan kunnen jullie mogelijk meedoen. Lees de online flyer van Ons Buiten voor meer informatie
Hebben jullie een idee om mensen te laten zien welke rol water speelt in hun omgeving? Of hoe je verspilling van water kunt voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan het groener maken van een schoolplein of het organiseren van een water-excursie door je gemeente. Kijk dan of je voor zo’n plan geld kunt krijgen via de Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Groene tuin
Om gelijk maar een misverstand uit de weg te helpen: een groene tuin hoeft je niet veel tijd te kosten. Zet vaste meerjarige plantjes neer die de bodem bedekken. Dan groeit er weinig onkruid.
Een groene tuin biedt ook veel voordelen boven een tuin met tegels:
- ’s Zomers is het er koeler
- Water kan wegzakken bij een hoosbui
- Het is diervriendelijker
- Je hoort minder lawaai
- Zo’n tuin ziet er mooi uit
- Je krijgt schonere lucht
Een groen dak? Zo doe je dat!
Een groen dak: help de natuur en bespaar geld

In mei 2021 leidde een samenwerking tussen Inge Luyten, Carl van Heijst en groen leverancier TOPGROEN uit Utrecht met een subsidie van het Duurzaamheidsfonds Houten tot de aanleg van 320 m 2 groen dak bij 30 huishoudens.
Zo deden ze dat:
https://www.youtube.com/watch?v=JLqE_gjuNiY&ab_channel=IngeLuyten

De natuur in met kinderen
Groen doet goed, zeker ook bij kinderen. Doe je laarzen aan en trek er samen op uit. Op veel plekken in Houten kun je buiten leuke dingen doen.